In response to our clients’ brief to create a garden annex for use as a games room, as well as entertaining space and occasional guest house, we have created a building that very much feels a part of the garden and brings life to an underused and overshadowed piece of land.

Clad in natural larch battens with a sedum roof, the new pavilion fits comfortably into its surroundings. The green roof means that there is no loss of natural habitat, and, when viewed from the windows of the surrounding houses, the pavilion almost disappears into the landscape.

The window seat at the front of the building, projects over a planter and is glazed on four sides, allowing a 180° perspective onto the garden. The full height sliding door, opening out onto a patio, disappears completely into a pocket, creating a truly indoor/outdoor space.

Housed within the building is a multi-functioning space along with kitchen, storage and shower room. The use of timber continues here, with walls clad in a warm, natural, birch-plywood. The mirror at the rear of the kitchen reflects the ever-changing planting outside, providing a sense of space and depth. This, along with a rooflight, and small, planted courtyard, bring additional natural light into the space and make the garden an integral part of the building.