We designed this small garden room extension for our client to be able to take advantage of their own garden and surrounding views year round.

The extension has been arranged to provide a comfortable seating area for four people and is linked to the kitchen of the main house via a narrower ‘utility’ space, with additional access to the garden – the original porch door has been re-used as a memory of the earlier structure!

The form of the garden room is derived from traditional ‘lean to’ garden structures of the past and has been partially clad in western red cedar, with the roof finished using natural zinc.

Over the recess between the main house and glazed garden room is a rain screen and suspended timber pergola – designed for growing a vine. A floating galvanised steel channel provides continuity across the façade.

Internally, original masonry remains exposed, aluminium framed picture windows frame garden views, a single roof light is highlighted in peach, and carefully detailed walls and ceilings incorporate sound-absorbent panels.

Our client is delighted with the end result and is currently planning their centenary birthday party around their new garden addition.